1992577.jpg


Pallojalalla
on päällikköasema, ja arvoansa hän uittaa  avainvirrassa, helistelee avaimia  lukkomunassaan. Hän nappaa niistä yhden ja sulkeutuu  istunnolle paperivessaan. Istunto kestää kauan, koska vain siellä hän saa olla rauhassa. Työn teeskenteleminenkin ottaa koville. Pallojalan mieli tekee heittäytyä perunasohvalle.


Hän kurkistaa rakonavaimesta: kaikki hyvin, käytävä on tyhjä. Pallojalka liukuu (lopunmatkan pomppii) huoneeseensa, vilkaisee kelloseinää (kohta on työpäivä pulkassa) ja heittäytyy perunasohvalle uneksimaan värilemmestä, traktorimetsästä kuin myös eikä vähiten   mansikkametsästä. Äkkiä unien pallomaahan alkaa tihkua takkisade, ja liinanenäinen lukkolapsi  ripustaa narupyykin kahden mansikan väliin ja jää odottamaan autojäätelöä;  vilkaisee järjestyslukua. Joko on aika lopettaa?  Kyllä vain, sillä puuomena kuiskaa: kirjakeitto  on valmis nyt.

Sen pituinen se. Se pituinen sen. Pituinen sen se.


Elli nuolaisee huuliaan. Onko tämä satu tarpeeksi erikoinen?  Kauan hän tätä väsäsi, lehmät on lypsämättä, Eino ruokkimatta ja matkalle pitäisi huomenna lähteä. Taas niille kinttupoluille. Eino jo tuossa hoputtaa: tulehan jo petiin, mutta Elli ei anna periksi, onhan tämä aukaistava.

Hän paljastaa. Avaa lukon.

Hän keksi (omasta mielestään) erikoisen idean vastata pakinaperjantain haasteeseen  Erikoisuudentavoittelu. Elli napsi pitkin päivää yhdyssanoja ja käänsi niitä - laattiaa laastessaan ja pelargonioitaan kastellessaan - etuperin takaperin. Otti viimeisen sanan ja viskasi etunenään. Tästä sadusta tuli nyt tämmöinen, hän hymyilee ja pyyhkäisee hiestyneitä sormiaan esiliinansa helmaan ja painuu sivustavedettävän sänkynsä toiselle puolelle, Einon kylkeen. Tarina kulkee klonks tönks, niin kuin 'tavoittelussa' kuuluukin kuulua, hän huikkaa minulle. Valmista ei saa olla. Vielä.  

Hännättömän ja päättömän tarinan kiepsaussanat hän on kirjoittanut ruutulehtiöönsä (Ellillä on kaunis käsiala):

jalkapallo
-> pallojalka
asemapäällikkö -> päällikköasema
virta-avain -> avainvirta
munalukko -> lukkomuna

vessapaperi -> paperivessa
sohvaperuna -> perunasohva
avainrako -> rakoavain
seinäkello -> kelloseinä
lempiväri -> värilempi
metsätraktori -> traktorimetsä
maapallo -> pallomaa
metsämansikka -> mansikkametsä
sadetakki -> takkisade
nenäliina -> liinanenä
lapsilukko -> lukkolapsi
pyykkinaru -> narupyykki
jäätelöauto -> autojäätelö
lukujärjestys -> järjestysluku
omenapuu -> puuomena
keittokirja -> kirjakeitto

Onhan niitä muitakin, mutisee Elli ennen kuin nukahtaa.