2152975.jpg


Kuinkahan kauan olen tietämättäni sairastanut uniapneaa ennen kuin sain diagnoosin. Pääsin kokeisiin, unirekisteröintiin; olen sen jo kertoillutkin täällä. Kestoltaan ja määrältään diagnoosirajan ylittäviä hengityskatkoja oli tunnissa keskimäärin 23 kappaletta (selällään maatessa  52 / h) ja veren happipitoisuus surkea 68 %. Aivoparat ovat olleet ties kuinka kauan, vuosikausia, melkoisessa hapenpuutteessa. Tauti on salakavala, sitä voi sairastaa tietämättään. Oireita ei osata yhdistää yöllisiin hengityskatkoksiin.

Sain sairaalasta APAP-laitteen (automaattisen uniturbon) hoidokseni. Olen käyttänyt hengityslaitetta öisin tämän syksyn ajan. Kuherruskuukausi ei ollut helppo, mutta nyt olen siihen niin tyytyväinen, etten pois antaisi. Ei onneksi tarvitsekaan; ihmemoottori norsunkärsineen on loppuiän unikaverini ukkokultani lisäksi.  

uudet lukemat

Sairaalan kontrollikäynnillä purettiin koneen nielemä data. Hengityskatkoja on ollut öisin – kun kone on työntänyt ylipaineista ilmaa nenän kautta keuhkoihin ja sieltä aivoihin ja koko elimistöön – , tunnissa keskimäärin "vaivaiset" 1,8 kappaletta. Käytännössä katkoja ei ole enää ollut lainkaan. Olen vailla vaivoja, oireeton. Hieno pudotus aiemmasta 23 / h -> 1,8 / h.

Aamupäänsäryt ovat poissa.
Yöllisiä vessassa käyntejä ei tarvita.
Verenpaine laskee normaalilukemiin.
Mieliala vaihtelee, mutta toisella tavalla:
Ilo on kirkas, kun ilon aika on; niin myös suru, kun surun aika on. Tunnekeskuksen tuulilasinpyyhkijät toimivat ja näyttävät maiseman: paisteen ja sateen niin kuin ne ovat.

Keskivaikean uniapnean oireet palaavat heti, jos nukun ilman laitetta. Eräänä iltana en kytkenyt  itseäni vempaineen, kun papiljotit ja laitteiston remmit eivät mahtuneet samaan päähän. Turhamaisuudesta sakotetaan. Aamulla verenpaine oli huikeissa lukemissa, päänsärky jyskytti, mieli vaelsi toivottomuuden maassa,  toivon tie tukkeutui – ja yöllä olin juossut vessassa kuin mikäkin manneken pis. Seuraavana yönä puuskupuh töihin ja tulee uusi aamu uudenlainen. Hyvä huomen on todella hyvä huomen.

Tämä ei ole mainos. Tai, tavallaan, on. Elämästään kannattaa pitää huolta.  Haluan levittää ilosanomaa: pyytäkää päästä unitutkimukseen, jos aamulla olo on samea ja pää ei tunnu ystävältä. Vaivojansa on aiheellista valittaa; apu voi löytyä ehkä tästä, ehkä jostain muusta.

2152805.jpg
kuva


Naisten uniapneasta on esitetty tuore väitöstutkimus:
naisten uniapnea on luultua yleisempää.