2073495.jpg

Sannalla ei ollut mitään näyttöä mistään. Kun hän syntyi, hänestä ei laskettu pisteitä, hän vain oli olemassa ja lähti kasvamaan.

Hän kävi koulunsa läpi innostuneesti, ei ollut oppiaineissa hyvä eikä ollut huono, oli vain. Luokittelematon.

Hänen isänsä ja äitinsä keittivät aamupuuroa vuorotellen, sivelivät puuron keskelle kraateriin voinapin, joka suli siihen keskelle. Sanna söi puuronsa hyvällä ruokahalulla; hän  ei kaivannut marketin ruokavuoria, sillä puuro täytti hänen mahansa ääriään myöten ja niin hän oli valmis aloittamaan koulupäivänsä, missä hän oli tyytyväinen ja oppi asioita, mutta ei tiennyt sitä, kuinka mones tiedoissa tai taidoissa on.

Iltaisin hän samoili metsissä ja puron rannoilla, näki nousevan kuun ja kirkkaan tähden, muttei hänellä ollut kameraa, joka olisi vaatinut parempaa ja parempaa kuvaa, eikä hänellä ollut sanojen oravanpyörää, jotka kiihdyttäisivät häneltä aina vain soljuvampaa ilmaisua. Hän vain tunsi että on olemassa ja siinä on kyllin.

Hän valmistui ammattiin, jossa ei rymistelty näyttöjä eikä mitattu palkkanauhalla ihmisen arvoa. Hän teki työnsä rauhallisesti ja samoin työskentelivät hänen työtoverinsakin, sillä he eivät kilpailleet keskenään, vaan antautuivat esteettä toimiinsa, toinen toisiaan tukien.  

Hänelle syntyi kymmenen lasta, joilla oli kullakin oma erisnimensä, mutta ei järjestysnumeroa. Nämä kymmenen lasta imivät äidinmaidosta tunteen, että he ovat kalleinta mitä maailmassa on, eivätkä hekään tarvinneet näyttöjä, kun lähtivät kasvamaan,  sillä pelkkä olemassa olo on suuri ilo ja mahdollisuus.

Kuulin tämän tarinan eräältä nunnalta, joka toimi intiaanien parissa. Ja sain tietää, että Sanna oli intiaanityttö. Intiaanien koulussa ei kilpailla, kuka tietää ensimmäiseksi ja viittaa ja voittaa, vaan pidetään yhteisesti huolta, että hän tai he, jotka eivät vielä tiedä, saavat avun ja neuvon. Huomion saa hän, joka on vielä vailla.

Sannan näyttö valaisee mahdollisuuden jota en halua haudata: päästä meidät pahasta,  kilpailuyhteiskunnasta.

Pakinaperjantai: näyttö