1832676.jpg
Lapuan vaakuna


Pankin talkkari haastoi  meemiin, jonka otan vastaan myös siksi, että olen delegoimisen mestari ja sanat ovat elämänkumppanini  kanssa yhteisiä ilon aiheitamme. Leikimme. Päätän siirtää tehtävän hänelle, jonka nimi voisi olla Into Toivo Johannes, niin innostunut hän on, kun haastan ja välitän (välitän ja välitän).

Siis:
kirja käteen, sana esiin, leikkuupuimuri käyntiin, ja niin sana pilkkoontuu kirjaimiksi, joista solmitaan  uusia sanoja.

Lähellä on suosikkimme Suomalainen paikannimikirja, joka avautuu anteliaasti Lapua-nimen kohdalla. Lapua, apua? kysyn ja hän vastaa:

Paula,
Lapua
lupaa
pulaa

-> Palau

Vai niin ovat asiat mallillaan ja tulollaan Lapualla, siispä muualle (vaikken tottelekaan nimeä Paula):

1832678.jpg

Voihan sitä Lapuan maisemat (vaikkemme ole siellä koskaan käyneet)  Tyynenmeren Palaun  näkymiin vaihtaa (sielläkään emme ole koskaan käyneet, mutta tiedämme, mikä taika saarella, leudolla tuulella ja läikkyvällä vedellä on):


1832732.jpg
kuva

Mutta jotten vaikuta isänmaamme mansikan hylkääjältä, palaan Lapuan nimen taustoihin. Suomalainen paikannimikirja kertoo mm.:

-Viljo Nissilä on liittänyt Lapuan saamelaisiin viittaavaan sanaan lappa-, lappi. Hänen mukaansa Lapua on suomalais-ruotsalainen sekamuodoste. - - - Olennaista Nissilän selityksessä on, että Lapua-nimen lopussa oleva a olisi syntynyt muinaisruotsin jokea merkitsevästä sanasta [aa], joka muuttui 1400-luvun alkuun mennessä asuun å.

-Todennäköisempi on Lars Huldénin esittämä selitys, jonka mukaan nimi on lähtöisin Lapuanjoen suussa sijainneen Leppo-nimisen kylän vanhasta kansanomaisesta nimiasusta Lapu (>Lepu), joka pohjautuu johonkin keskiaikaiseen henkilönnimeen (Labbe, Lave ym.)

-Lapuan virallinen ruotsinkielinen nimi Lappo on kirjaruotsista peräisin eikä perustu paikalliseen murteeseen. Lapua-nimen lopussa oleva -ua on nimistönjohdin, jolla erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla on korvattu yhdysnimen jälkiosa -oja. Haapaoja > Haapua, Kilpioja > Kilpua. Ehkä kehitys Lapujoki t. Lapuoja > Lapua on ollut mahdollinen.

***
PS
Niin paljon arvailuja nimien taustoissakin. Tokko yhtä totuutta missään. Mutta löytöretkeilyä elämä niin monessa on.