1971536.jpg
                                                                                                       ©lastu            

Wikipedia (teksti):
musta aukko

"Professori Stephen Hawkingin esittämän teorian mukaan musta aukko on eräänlainen reikä aika-avaruudessa."

"Musta aukko on massakeskittymä, jonka painovoima on niin suuri, että sen pakonopeus ylittää valonnopeuden. Tällöin edes valo ei pääse pakenemaan sieltä, ja kohde näyttää mustalta."

"Esimerkiksi valon taipuminen tai tähden kiertäminen ympäri pistettä, jossa ei näytä olevan mitään, antaa viitteen mustan aukon olemassaolosta. Koska materian syöksyessä mustaan aukkoon syntyy voimakasta röntgensäteilyä, on voimakas röntgenlähde myös mahdollinen musta aukko."

valkoinen aukko

"Teoreettisessa astrofysiikassa tunnetaan myös valkoinen aukko, mutta niiden olemassaolosta ei ole edes epäsuoraa havaintoa. Valkoinen aukko on nimensä mukaisesti mustan aukon vastakohta, joka sylkee ulos valoa ja ainetta, joka mahdollisesti on lähtöisin jostakin toisesta maailmankaikkeudesta. Valkoisten aukkojen ongelmana on, että niiden sylkemä aine tiivistyisi todennäköisesti hyvin nopeasti oman painovoimansa vaikutuksesta, ja luhistuisi mustaksi aukoksi, joka nielaisisi valkoisen aukon. Jos valkoisia aukkoja on olemassa, ne voisivat teoriassa tarjota ehtymättömän energianlähteen, mikäli niiden tuottama aine ja energia voitaisiin kerätä talteen ja hyödyntää."

.Valokuvatorstain haaste numero 105 lennättää.